29 de novembre 2011

IV BICI TRIAL CLÀSSIC ÒRRIUS - "màquines"

Màquines de superar obstacles sense posar peus a terra.
Aquest diumenge passat a Òrrius es va celebrar la ja IV edició del trial de clàssiques i era ple de màquines d'aquestes. Genial! Vaig disfrutar molt mirant i admirant la mecànica, les antigues i noves solucions, l'aspecte  prototipo-vintage d'algunes, unes rat style i d'altres com noves, tunning per tots els gustos.
Però el millor va ser conèixer moltes persones amb la mateixa afició. La facilitat per encetar converses diu molt a favor de l'ambient permeable i sa d'aquestes competicions festives del bicitrial. Bona gent, sens dubte.
Els trials de clàssiques van començar fa pocs anys amb l'excusa de treure la pols a les antigues bicicletes i rememorar vells temps. Al ser un esport nascut aquí a casa nostra, la cosa va triomfar i ha anat en augment, any rera any, amb l'organitazació de nous trials, i la celebració exitosa, aquest primer any 2011, del Triangular de Clàssiques (Sant Feliu de Codines, Perafort, i Òrrius).
L'augment d'interés general, en els darrers anys, per les bicicletes antigues de tota mena i la seva restauració, també ha beneficiat aquesta iniciativa i les ganes de participar-hi.
I la fòrmula de permetre la participació Open a totes les edats, nivells i bicicletes, ha fet que l'èxit participatiu en aquestes proves hagi estat lloable. A Òrrius hi havia gent i bicicletes de totes les edats, des dels primers prototipus fins les últimes tecnologies, dels trialeros més veterans fins als més petits.
Això podria dificultar l'organitzció en un futur si la cosa segueix creixent,  però ja es veurà, fins ara ha estat un èxit. Cal felicitar l'organització i en especial a totes les persones que voluntariament serveixen begudes i entrepans, preparen les zones, fan d'àrbitres de zona, etc. i que fan possible el reviure dies magnífics com el de diumenge passat. Sovint són tasques que demanen predisposició i paciència per amor a l'art. És bo tenir-ho present i agrair-ho. Organitzar no és senzill.

Tampoc és senzill fer bones fotos quan tot està en moviment, jajaja (per culpa, o gràcies, al meu blog m'he acostumat a fer fotos a bicis quietes amb bona llum i tot el temps del món...) així que únicament he penjat les fotos que vaig fer a bicicletes quietes perquè les altres en acció no van quedar gens bé. Tampoc m'extendré en resultats i classificacions ja que no és tasca d'aquest blog.

La meva afició s'orienta més vers les bicicletes clàssiques i al seva mecànica. I ahir hi havia abundància!

 Un remolc ple de FIDAN's!!

La col·lecció particular d'en Jordi Yelamos, amb bicicletes MontesaMonty  en exposició, un formidable complement el diumenge al terreny de l'Escola de Trial d'Òrrius, on la prova tenia el centre neuràlgic. En Jordi té un magnífic blog que gira entorn l'actualitat del trial a casa nostra i l'Escola de trial a Sant Antoni de Vilamajor: TRIAL EVOLUTION
I en l'evolució del trial van existir uns Monty Power amb sistema de politja, una evolució passatgera dels mítics Olimpic Balon de "tota la vida" ja que poc després Monty va redissenyar la forma dels ponts, i un temps després encara, l'aparició dels Magura hidràulics va marcar el principi d'una nova era en el món dels frens en el Trial.
D'aquesta col·lecció d'en Jordi vaig fer unes quantes fotos i en un pròxim post les mostraré una a una.

Ben a la vora d'aquesta carpa també hi havia 5 bicicletes en exposició, una petita però variada i preuada colecció d'en  Joan Güell .

Una Megamo dels 90's amb l'acabat titanitzat (un bany semblant al cromat) i frens hidràulics.


Una Fidan vermella ben antiga.


Un BICI-SIN, un estri per practicar trial "sin" rodes!!! jajaja!!


Una Campmajor (ho dic bé?) amb frens hidràulics.


Una Trueba molt poc freqüent, sembla ser que només havien existit 10 unitats! Curiosos els tirants de passamà a l'estil de les Rubíes.

I de les bicicletes que participaven al trial n'he recopilat unes quantes fotos, en falten moltes que se'm van escapar però per fer-vos una petita idea de la diversitat:

 Una evolucionada FIDAN amb el tub diagonal de secció quadrada i els braços de la forquilla estirats amunt com a suport del manillarg.



 Una estranya bicicleta JLL TR-10? que no havia vist mai, també d'en Joan Güell.


 De FIDANs (Figueras Danti) n'hi havia unes quantes, en aquells primers anys trialeros, una mica de pes extra a vegades quedava en segon terme:  una bici de trial amb cavallet!

Aquesta altra FIDAN, blanca, és la primera "disseny definitiu" que va construir en Josep Figueras després de numerosos prototips. Ell mateix la pilotava.


 Aquí una de les poques SANS SUPER ESPECIAL TRIAL que hi havia. És la d'en Ricard Sans. També n'hi havia una altra de cromada.Tenen una linia molt maca amb el característic doble reforç a mig del quadre.



 Aquest és un dels diversos prototips derivats d'una BH 75 500, la tipica BH de "verano azul". Impressionant!


 Aquesta MMR és única, no recordo el nom del pilot però li havia construit el seu pare. I ara després de tants anys encara passaven les zones al màxim, tot i els pedals "d'agarre xungo"!!!
El sillin Zeus de plàstic és com els Arius però amb la Z de Zeus! el què no havia vist mai en una bici de carretera va i apareix aquí!


 Lògicament participaven moltes Montesa T-15. És aquesta la bicicleta que va expandir el bici-trial a tot el món, en el 1981/1983, gràcies a la tenacitat d'en Pere Pi  i l'extensa xarxa comercial que Montesa tenia estructurada a tots els continents. Crec que és, de llarg, la bicicleta de la que més unitats es van treure al mercat (abans del periode Monty i l'exitosa T-219).
Els petits tallers i artesans que havien anat creant prototips i petites sèries no podien pas rivalitzar amb una fàbrica gran i potent com Montesa, almenys en quantitat, però si en qualitat i capacitat de superar obstacles!

 Aquesta que sembla nova de trinca és la T-15 d'en Piu, impecablement restaurada. Al seu blog Bici Trial Clàssic hi ha més fotos. Per cert la té en venda i escolta ofertes serioses.
Finalment en Piu va ajudar la organització i fer d'Arbitre de Zona i la bicicleta es va aburrir una mica al parc tancat.
De totes maneres, tant MONTESA com els petits impulsors, FIDAN, SANS, RUBIES, RABASA..., tots tenien l'origen en la creativitat i agilitat per crear nous prototips i experimentar solucions diverses, en l'encant de l'artesania pura, que encara perdura!
I sinó observeu aquesta "BH evolution" d'en  Joan Vallcorba,  tunejada per en Josep Figueras aquest mateix 2011. La barreja d'una base antiga amb la última "high tech" és espectacular!


I n'hi havia moltes més, moltes Monty dels anys 80, una TC-50 de l'antiga Txecoslovàquia, diversos prototips BH, i les que em descuido!
I entre tot plegat també participava molta mainada i gent jove amb bicicletes modernes que si bé no tenen cabuda aquí en aquest blog, si que son espectaculars i ben pensades, i que entre tantes clàssiques, donen un punt de frescor en aquests trials old school.
El poder comparar les diverses fornades de la història d'aquest esport és potser la millor salsa de tant suculent plat!

Fins la propera temporada!
Les velles glòries que encara guardeu la pols... ja sabeu què us toca!  :-)

Nota: probablement hi ha errades o faltes en aquest i d'altres reportatges, així que si en veieu, feu-ho saber i els corretgiré, o també per dubtes i sugeriments ( ixi54@hotmail.com). David
Ah! una pregunta: no puc accedir a la web www.ecorrius.cat , existeix? és correcte l'adreça?
Salut!

29-11-2011:
La Mireia Martin ha publicat les seves fotos amb els protagonistes de carn i ossos, aquí: MIREIA WEB
I també han sortit les llistes amb les classificacions aquí: a la revista TRIAL INSIDE

2 comentaris:

  1. A última hora em va tocar treballar i em vaig perdre la festa. Espero impacient les fotos de la colecció d´en Jordi!

    Gran post com sempre.

    ResponElimina