16 de febrer 2012

*** bieles, extraccions específiques

Avui un post tècnic per mecànics casolans, sobre bieles clàssiques, d'eix de "cuadradillo".
En un antic post (***desmuntar bieles) ja quedava bastant clar tot plegat, però una visió més completa d'aquesta tècnica i les diverses eines, així com detalls a tenir en compte, no hi està de més. I de pas aprofito per comentar sobre els extractors AGPA, que encara existeixen per mesures antigues com les bieles Stronglight o les bieles Solida

(les bieles amb passador són una història a part, aquí està exposada: ***desmuntar "cottered cranks")
________________________________________________________________

Les bieles clàssiques dels anys 70's, 80's i 90's s'ajunten a l'eix de pedalier per la forma quadrada d'aquest i queden apretades amb uns cargols exteriors, que es queden allà apretats i eviten que la biela pugui sortir lateralment.

En resum, hi ha 2 tipus d'eixos de "cuadradillo":

Ara extraurem una biela d'una bicicleta muntada, així repassem com va i desxifrem la varietat.
Primer hem d'accedir al cargol intern, que sovint està amagat per un tap (que té una funció estètica i a la vegada protegeix de la brutícia)



Hi ha molts tipologies de taps, i d'eines per desallotjar-los:
del 1 al 4 són taps roscats, es cargolen, a l'1: taps metàlics, es treuen amb una allen del 5.
Al 2: material plàstic, necessiten una eina especial, o unes alicates de puntes.
El 3 i el 4 es poden descargolar amb una moneda a mida o amb les claus especials com aquesta Stronglight. El 5 és un tap que es coloca a presió i es treu fent palanca amb un tornavís.
El 6 és un cargol d'eix però també fa de tap protector, surt amb una allen gran, del 8.

Un parèntesis: en aquesta foto següent dues bieles amb cargols "self-extracting", que no necessiten extractor, es treuen i es posen amb una clau allen del 8. Si un dia cal separar aquest cargols necessitarem una eina especial que entri en els dos forats i  Campagnolo porta rosca inversa, a esquerres. Sugino no ho sé.

Tanquem parèntesis. Ara anem a treure el cargol, és molt important (VITAL) tenir l'eina adecuada per no fer malbé el cap del cargol, però sobretot la fina rosca interna de la biela, ja que són fils de rosca molt prims i d'alumini, i en ells s'hi agafa l'extractor per treballar. Els hem de conservar el màxim de bé sempre.

Cargols: hi ha cargols de 14, de 15 i de 16 mm.

Per treure el cargol hem de trobar la tècnica que ens vagi millor segons l'eina que tinguem.

 Ara ja hem tret el cargol i veiem l'interior, amb l'eix i la biela "compactes", i el delicat fil de rosca de la biela, i també la rosca del forat de l'eix, tot s'ha de respectar al màxim.
Si la rosca està bruta convé netejar-la amb gasolina i pinzell, o "6 en 1", etc.

Preparem l'extractor enretirant la part interna abans de colocar-lo a la biela.



El rosquem a la biela, vigilant a l'entrada, sobretot en bieles velles i rosques "xungues". Hem d'entrar-lo fins que fa tope i allà encara pressionar lleugerament amb la clau (sense passar-se!!), de manera que quedi tot fermat, quiet.



 El següent pas ja és l'extracció pròpiament dita, anem cargolant l'eix central de l'extractor, arribarem sense problemes a fer tope quan els dos eixos es toquin, i a partir de llavors hem de cargolar sense por fent més força fins que la biela cedeixi i comenci a sortir lateralment.



OK ja està!




MUNTATGE
Per el muntatge tot és més senzill, es coloca la biela, el cargol i es cargola aquest fins que tot queda fort i ben estampit. 
 La posició i les eines adecuades són importants per poder aplicar la força en la bona direcció. Cadascú ha de trobar la seva manera.

 _______________________________________


Un comentari extra mereixen les bieles ZEUS, ja que el cargol intern medeix 16 mm, però el diàmetre del fil de rosca fa 20,7 mm, de manera que una clau de tub 16x17 no serveix, no entra, toca a la paret roscada.
El millor és aconseguir la clau especial ZEUS (difícil) però també podem modificar nosaltres mateixos una clau de tub, convertint la forma hexagonal externa a un cilindre de menys de 20,6 mm de diàmetre. Amb llimes, pedres abrasives...i molta paciència i atenció, s'aconsegueix.

Si mai compreu bieles usades per internet, assegureu-vos de que l'extracció ha estat ben realitzada i el fil de rosca està intacte, demaneu fotos aclaridores i pregunteu. Una biela sense fils de rosca només es pot posar, i ja mai més es podrà treure correctament.


Aquí alguns extractors de la casa AGPA , de Sabadell.
A la dreta l'extractor "de sempre", que després d'aquests 3 últims anys intensos s'ha jubilat, i també la petita peça auxiliar que servia per no fer malbé el forat del cargol ni la rosca. A l'esquerra els 3 extractors nous, de 22mm(standart), 23,35mm (Stronglight) i 23,50 mm (Solida).

 Cal dir que mesuren una mica menys, l'Stronglight fa uns 23,20 i el Solida uns 23,40mm de manera que entren sense problemes a la biela. Inclús l'extractor Solida podria utilitzar-se en bieles Stronglight ja que les rosques Strongligh oficialment mesuren 23,35 mm.
Les bieles "modernes" (post 1982), tant de Solida com d'Strongligh ja són compatibles amb la mida standart de 22 mm.
També existeixen les bieles franceses de la casa T.A., amb una mesura pròpia, però en desconec els detalls.
Salut!

4 comentaris:

  1. Hola. Muy Buen post.
    Sabrías indicarme donde conseguir los extractores de 23.
    Saludos
    Lions

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Lions, gracias!

      (te refieres a 23,35 mm o 23,50 mm, supongo)
      estos extractores los fabrica AGPA.

      Pulsa la palabra AGPA que hay en rojo dos párrafos mas arriba, se te abrirá un nuevo post, y al final del post están sus datos de contacto. Por el camino puedes ojear varias cosas interesantes que también fabrican.
      Por otra parte en Reciclone.blogspot también puedes encontrar productos AGPA y más cosas de bicicleta clásica y antigua.

      Todas estas cosas deberian estar presentes en las tiendas normales de bicicletas, y no ser la propia fábrica quien trata con el cliente final, pero en las tiendas no pensaban que estas cosas volverian a interesar nunca mas.
      Todo esto también está cambiando.
      Además, actualmente y debido los nuevos medios comunicativos, internet, e-commerce... el cliente final puede tratar directamente con el fabricante.

      Elimina
  2. Hola, escribo para preguntar por la llave para los tornillos zeus, se puede pillar en cualquier ferretería??? o es una llave específica que se que las hay pero no donde conseguirla. Gracias de antemano

    ResponElimina
  3. Hola, una llave de tubo 16 x 17 de las finas se encuentran en ferreterias, pero hay que modificarla externamente.
    Te traduzco un pàrrafo dónde explico esto:

    "Un comentario extra merecen las bielas ZEUS, ya que el tornillo interno mide 16 mm, pero el diámetro del hilo de rosca hace 20,7 mm, de modo que una llave de tubo 16x17 no sirve, no entra, toca a la pared roscada.
    Lo mejor es conseguir la llave especial ZEUS (difícil) pero también podemos modificar nosotros mismos una llave de tubo, convirtiendo la forma hexagonal externa a un cilindro de menos de 20,6 mm de diámetro. Con limas, piedras abrasivas ... y mucha paciencia y atención, se consigue."

    Las llaves originales Zeus no sé donde hay, nunca he visto ninguna ni por ebay, ni en ninguna tienda. Strongligh también usa 16mm pero la pared roscada es de 23mm aprox, la llave Stronglight no entra en las bielas Zeus.
    Un saludo!

    ResponElimina