12 d’abril 2022

- Elvish Course Competition 70's


 Una Elvish francesa de carretera dels anys 70, o finals dels 60s... indeterminat. Al tub horitzontal hi ha les restes d'unes calques que diuen COURSE Competition... però no he trobat gaire informació, de moment. Aquí un breu document sobre la marca: L'histoire oubliée de la manufacture de cycles "Elvish" à Pau.
 
 En aquesta època, l'ús de l'acer seguia predominant en les bicicletes, el lleuger alumini estava reservat a bicis de gama alta i per tal d'ajustar el preu de venta en bicis de gama mitja encara anaven carregades de pes extra. El plàstic també començava a ser usat en la indústria (el canvi, manetes i desviador Simplex tenen varies parts en aquest material) ja que una vegada fets els motlles, la producció es multiplicava a cost mínim, era un material tan lleuger o més que l'alumini i prou resistent per funcionar en determinats mecanismes, i sobretot molt barat.

Tot això és el que aporta l'encant especial a les també anomenades Ten-speeds (10 velocitats), aquest tipus de velles bicicletes de ruta, l'abundància de ferro, ja que a partir d'aquesta època, qualsevol bici feia servir el màxim possible d'alumini, i coses com les llantes o bieles d'acer ja es destinaven només a bicicletes de gama baixa i urbanes barates. 

La restauració d'aquesta ha sigut de bon fer. Tot i que el quadre i forquilla tenen una bona colla d'esgarrapades, els components estaven molt ben conservats dessota la brutícia dels seus anys d'oblit.  Una talla 57, prou gran per provar-la en condicions, per això la vaig rescatar. Així estava quan va arribar:

                       
I així va quedar després de passar-li el drap i canviar algunes coses: pedals, neumatics, cinta del manillar i fundes, seient, guia cables... 
     







               
















1 comentari: