30 de gener 2012

BICI TRIAL - origens

El "BICI CROSS MAGAZINE" va ser una petita revista que van editar "Els Amics del Bici Cross", de Palau de Plegamans.
Només tinc coneixement del primer nº (gener de 1983), i desconec si hi va haver continuació o no. Anteriorment, al novembre de 1982, sortia el "BICI CROSS NEWS", suposo com a prova pilot del projecte de la revista. Són aquestes revistes de la foto, de tamany 16 x 21 cms i d'unes 40 pàgines.

Dins del Magazine he trobat aquest breu reportatge referent als inicis del Bici Trial. Es perceb clarament com l'acció de Montesa imposant el mot Trialsin, al seu dia no va ser acceptada de bon grat per tothom.
Les coses van anar com van anar, no sabem si  el bicitrial s'hauria escampat per tot el món amb la velocitat en què ho va fer, sense la implicació directa de Montesa i el seu interés comercial.
No obstant això, és positiu entendre les coses observant punts de vista diversos i entendre que cap marca ni persona pot afirmar que va inventar el bici-trial.
Tal com ve a dir el reportatge, els qui van inventar aquest esport van ser una bona colla de nanos anònims que imitaven els seus ídols motoritzats, a manera de joc i diversió. Després, només després, s'hi van engrescar pares,  preparadors de bicicletes, fabricants, federacions i reglaments.
Ara, passats més de 30 anys, és bo entendre que uns sense els altres no haurien arribat enlloc. Nens sense organitzadors ni federacions, no haurien tingut campionats, ni aquests haurien tingut el mateix èxit sense patrocinadors. Ni els fabricants haurien reixit sense idees fresques i noves, sorgides del joc infantil espontani. Tampoc la pràctica esportiva sense reglamentació i normativa no hauria arribat a esdevenir "competició"... i moltes coses més.
Cada cosa va afegir el seu granet de sorra i el bici trial va créixer, va canviar de noms, les bicicletes van evolucionar, les tècniques i dificultat dels obstacles van augmentar d'una manera impensable.
Tot això té molt mèrit.
Felicitats a tots els que ho van fer possible, a cada granet de sorra.
Sobretot però, a tots els "xavals" anònims dels 70's.


Noticia: s'estrena una nova pàgina dins de bicinova2: bicinovaTrial
Es tracta d'una mena d'index-eina. Només trial en bici. Espero que sigui útil i creixi en quantitat i qualitat d'informació. Qualsevol aportació, idees, links...és benvinguda.
S'hi accedeix també per  les pestanyes de sota la capçalera del blog.

3 comentaris:

  1. Si voleu més informació sobre el tema, així com qui va organitzar les primeres proves, podeu contactar amb Òscar Puig Ferrer.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, moltes gràcies per la nota. Ara he buscat una mica i he trobat aquesta breu entrevista de l'any 2006 al senyor Òscar Puig:
      http://cac.drac.com/200601/20060112.html

      Elimina
    2. També hi ha un escrit titulat "Història del Biketrial, un esport nascut a Catalunya" a la web de la Unió Catalana de Biketrial:
      http://www.biketrial.cat/sobre-la-buc/historia-del-biketrial/

      Elimina