29 d’abril 2017

- GAC Tantor


 La TANTOR va ser la F1 BMX que l'empresa GAC va treure al mercat per prevenir la possible febrada que podia haver sobrevingut a finals dels 80's... (ningú sabia si allò aniria a més... o a menys, com finalment sí va passar, que no hi va haver febre ni res semblant).
Dos posts enrere ja vam veure aquesta història de la F1 BMX.
A Espanya només hi van aparèixer tres bicicletes d'aquestes, de les cases BH, GAC i Rabasa Derbi.
La TANTOR apareixia anunciada al primer catàleg Bicisport, l'any 1990.





Deixant a part els colors i disseny, tant les dimensions com la geometria són molt semblants a la BH Fast Formula 1, i ambdues van ser imitacions dels dissenys americans que havien engegat aquesta disciplina ciclista.
Aquesta Tantor està gairebé original, exceptuant la maneta del canvi, que probablement era una marca Triplex, com el canvi, suposem que com la de la BH.
Amb la BH també comparteixen punys, seient, i els tapapols aquests que només serveixen de decoració. El pinyó es un Regina de cinc corones14-16-18-21-24. Hi ha uns Wellgo als pedals, i la resta de components són GAC.
Els neumàtics són uns Firestone Sprint de 20'' x 1,75 , prims però amb tacs, no tant bons per asfalt con els Wolber de la BH, però millors per situacions off-road.












Per ara hi ha el muntatge fet, però com moltes altres bicis del blog, encara falta provar-la "seriosament", si es que es pot considerar la seriositat en aquesta mena d'estris... jajaja...






08 d’abril 2017

- BH Fast Formula 1


A l'anterior post ja hem conegut la moguda de la Fòrmula 1 que hi va  haver a finals dels 80's.

BH va ser una de les poques cases made in Spain que va fabricar la seva bicicleta F1 bmx. Deuria sortir al mercat cap a 1989 aproximadament, i era una bici pensada per canalla de 8 o 9 a 14 anys amb febre racing.
Aquestes bicicletes van tenir poquíssim èxit comercial, segurament un fracàs i pèrdues, ja que el fenomen no va arribar gaire lluny en el temps, però estèticament queda manifest que a can Beistegui hi van invertir prou esforç. Les calques, cubreplat, cubrellantes, la geometria del quadre... evidències que ho delaten.







Aquesta que veiem avui encara estava penjada en una botiga i no havia tocat el carrer. Ha estat ràpid netejar-la i deixar-la a punt. És realment petita, més inclús que les BMX, porta rodes de 20", neumàtics Wolber Soissons i canvi de marxes de la casa Triplex, el pinyó Regina de 5 velocitats.







Cal dir que l'alineació de la cadena no és correcta, només queda ben alineada amb la corona més gran, de manera que en les marxes més llargues (corones més petites) la cadena adopta una línia forçada i toca al cubreplat, a més de fer molt soroll. La cosa no treballa bé. Per solucionar-ho caldria muntar un eix de pedalier més llarg, o bé muntar rodes amb radis, de manera que es pogués situar el pinyó més centrat.

Es fa extrany pensar que BH vengués una bici que no funcionava del tot bé...

En fi, actualment n'hi ha poques i són bicicletes de col·leccionisme.
Estètica discutible, cridanera sens dubte, unes rara avis...

01 d’abril 2017

F1 BMX

F1 BMX ?? Què és això? o més ben dit... què va ser això?




Corria l’any 1987. Dues grans marques nordamericanes, Haro i Diamond Back, amb la col·laboració de Shimano, van aliar-se i van preparar la sortida al mercat, conjuntament, de dues bicicletes, la Haro Dart i la Diamond Back F1. Un tipus de bicicletes noves preparades per competir en una especialitat també nova de ciclisme, la Formula One, també coneguda per F1 BMX.


De moment, per internet no he trobat informació sobre on, quan, ni qui va tenir la idea... En la història del Mountain Bike, del Bicicross, o del Bici-trial, sovint trobem dades dels seus inicis en forma de prototips casolans. A vegades era el mateix jovent que en el seu intent d’emular les motos de cross o les de trial, transformaven bicicletes i construien circuits per divertir-se.  A posteriori la industria s’hi ficava i obria el mercat i posava de moda aquestes bicicletes per interés comercial.

En el cas de la F1 BMX, però, podria ser que la idea hagués estat impulsada des de la mateixa indústria, la idea d’emular curses de cotxes de F1, quelcom que semblava un filó d’or i que agradaria si o si al jovent. Però la història d’aquestes bicicletes va ser més aviat curta, tres o quatre anys i prou. Per alguna raó es van deixar de vendre tot i que molts fabricants n’havien creat algun model. Una possible causa del poc èxit podria haver estat el macro-boom del Mountain Bike arreu del món en aquells anys, molt més suculent per les finances dels fabricants. Però això és especular...

Al gener de 1988 , HARO i DIAMOND BACK van presentar aquelles bicicletes i es va organitzar un primer campionat nacional amb 6 curses. Buscant per la xarxa he trobat uns quants documents, reglaments, calendari de 1988... evidentment en anglès, però vàlids per qui vulgui aprofundir... sembla que també HUCH, i GENERAL BICYCLES van afegir-se a la moguda...



A més a més de Shimano, que ja tenia preparat un grup especial per aquestes bicis, amb pinyó de 6 corones i canvi de marxes indexat (S.I.S.,click-click...) a més d'un plat ovalat (biopace).


Del que si tenim constància és de l’existència de diverses bicicletes d’aquesta mena. Eren petites, molt manejables, amb rodes de 20”, seient alt, manillar baix, canvi de marxes de 5 a 7 velocitats, sovint amb rodes tapades simulant eficiència aerodinàmica... estètica racing i cridanera... horribles per algú, fantàstiques per algú altre...






















 Al site BMXMUSEUM hi ha un extens foro sobre el tema:
D'entrada, un llistat amb més de 20 marques i els seus models de bicicletes F1 !!





 La competició es feia sobre parkings asfaltats, on, mitjançant cintes, bales de palla, cons..., s’hi traçava un circuit amb una recta principal i corbes de tota mena. Després de les qualificacions,  uns quants pilots es colocaven a la graella de sortida, i es disputava la cursa donant 6, 8, 10 voltes... Menys explosives que les curses de BMX, a les de F1 BMX es necessitava més resistència, habilitat en l’us del canvi de marxes, traçades, estratègia, igualment feia falta tenir-los ben posats, segur que les caigudes eren freqüents, jajaja...
La diversió i l’espectacularitat segur que hi va ser a tothora, per això es fa estrany veure que s’acabés extingint en tants pocs anys. Un enigma a resoldre.


 Abans i després d'aquesta història també hi ha caldo...velocitat amb rodes de 20"...
http://www.cycleexif.com/diamondback-f1#ixzz1cdbiwa00
 cycleexif.com/diamondback-f1



En quan a Europa... es veu que a França també va haver-hi un petit boom, però a Espanya no sembla que s’hagués celebrat mai cap cursa. Si que hi ha constància de que Rabasa Derbi, BH i GAC van comercialitzar el seus propis models: la Fórmula Uno Rabasa Panther, la GAC Tantor i la BH Fast Formula. 


Properament us en podré ensenyar alguna. 
Salutacions!

Nota: totes les imatges han estat descarregades d'internet. Si algú en té els drets i vol que se'n retiri alguna m'ho pot comunicar (ixi54@hotmail.com). 
Igualment si algú té informació rellevant sobre les F1 BMX i la vol compartir via comentaris...