28 de gener 2012

- BH METEOR "1ª sèrie"



Aquesta bicicleta d'avui al blog és una joia: una BH METEOR de les primeres fornades.
 Em penso que la METEOR va ser la primera bici de cross fabricada a Espanya amb un quadre de l'estil BMX americà. Dels anys 70 en són la GAC MOTORETTA, la RABASA DERBI SUPER CROSS, que després es transformaria en la PANTHER CROSS, potser TORROT ja tenia en marxa  la seva CROSS... tot això no està massa clar, però en quan a Bici Cross "competitiu", a "BMX race", diria que va ser la pionera, almenys com a bici fabricada en sèrie.

En les revistes "La Bici" de 1981 i 1982, i també en la revista "Bici Cross Magazine", hi ha moltes METEOR en les fotos de les curses. BH ja va ser la primera gran marca en importar aquesta nova fòrmula "Bici-Cross", que és com va ser coneguda per aquí la onada BMX dels 80s.

Està per determinar quan va entrar al mercat aquesta bici. Sembla que la BH METEOR i la BH BICICROSS eren contemporànies,  els components són iguals entre elles, i fins i tot el disseny de les calques i colors fan deduir que es fabricaven al mateix temps.
Observant l'estil de bicis de les marques competidores potser primer va sortir la BICICROSS i al cap de poc la METEOR, potser entre 1978 i 1980 es podrien situar aquests fets, però per confirmar-ho caldrien proves, catàlegs, registres de vendes de botigues antigues, alguna cosa que ho aclarís amb més precisió.  La recerca segueix.



La bici la vaig comprar a un noi d'Olot que restaura motos i que va posar anuncis a internet. Jo ja portava molts mesos observant que de Meteors, no n'hi solen haver, als anuncis. No vaig discutir ni una de les vint mil peles que en demanava.
La botiga Ciclos FRANCES d'Olot no existeix, és una de tantes botigues històriques que van tancar fa uns anys i precisament ara que ja no hi són es troben tant a faltar. Passa massa sovint, això.
 
Aquesta METEOR  està gairebé de sèrie. La característica diferenciadora del quadre és la seva "graella" soldada darrera el tub de direcció, i també les punteres de la roda posterior en forma d'orelles que sobresurten, soldades a la curva dels tirants. Fa pocs dies sortia al blog la METEOR "bmx mix", si les comparem  es pot veure com en aquestes primeres sèries el quadre estava sodat utilitzant racors en la unió dels tubs del triangle principal.
La forquilla és idèntica en ambdues i disseny particular dels Beistegui Hermanos, que quan podien utilitzar les seves enormes premses i transformar l'acer com si fos xiclet, ho feien. Aquest disseny de forquilla va acompanyar a totes les BH California al llarg dels anys 80.

Per la restauració vaig aconseguir uns punys "retro", uns pedals Notario, aprofitar unes bieles alineades, i restaurar la resta, frens Olimpic Balon, manetes, rodes, llantes... bé, surt tot a les fotos. El seient portava un encoixinat en mal estat i l'he tret, amb la sorpresa de que és un Arius Sport! per ara el deixo així.
Els neumàtics he utilitzat uns Michelin BIB CROSS -2-, una mica menjats però encara perfectament funcionals. La bici d'origen sortia amb un Michelin a davant (com el de les Montesa T-15) i un Michelin BIB CROSS (la versió primera, amb menys tacs i més amples).



Pinyó de 18 i plat de 46 dents, cadena IRIS.






En aquestes imatges podem veure les unions per mitjà de "racors", i també la reixa-placa soldada, característica de les METEOR i també de la primera sèrie de la California  i la California Star (1982 i 1983)
Per últim afegir que també va existir la "METEOR PRO", encara que no n'he vista mai cap en directe.
Sense el Pro, però, també és, ho torno a dir, una joia.  Per cert, la meva balança diu 13,9 kg, i li falta el protector en el tub horitzontal.

29 de maig 2013: Avui ha marxat de casa, a formar part d'una col·lecció bicicross de l'època.
Moltes gràcies E !

8 comentaris:

  1. Bona peça, molt bona troballa i bona feina!!!

    ResponElimina
  2. molt maca !!! de museu

    joan Vallcorba

    ResponElimina
  3. Si, penso igual que vosaltres, ha sigut una sort.

    Joan! content de veure't per aquí

    Quan passi aquest fred tan emprenyador procuraré treure-la del "museu" sovint, per deixar-li fer allò pel què va ser pensada: cross esbojarrat!! jaja, a veure si me'n recordo... han passat 30 tacos!

    ResponElimina
  4. molt bonica aqueta meteor,el meu vei la tenia en blau

    ResponElimina
  5. Yo tenía una igual, pero en verde selva

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aun tengo esa bicicleta, en verde, deteriorada por el paso d3los años claro

      Elimina
  6. Hola. Tengo una bici meteor bh en vendita. Contattatmi a bocchina75@hotmail.com

    ResponElimina