07 de novembre 2014

retro-docs: IBERTOL + PELISER HISPANIA

A la revista La Bici, al nº8, d'abril de 1982, hi apareixen aquests dos petits documents referents a dues marques ja extingides, però que, amb més o menys freqüència, encara tenen vidilla en els mercats de les bicicletes velles, usades o de col·leccionisme.

La primera és IBERTOL. Sabem que estava a Toledo, que construia les bicicletes DIXI, però també les GIORDANI, i també que les seves versions de muscle bikes tenen similituts amb el model TORPEDO de la marca alemanya RIXE.
És tot un embolic encara per destriar, però aquí va alguna cosa:




L'altra firma és PELISER (+Hispania).
Tal com s'explica al reportatge ja existien les bicicletes Peliser, (no confondre amb Pelissier, cognom dels 3 germans ciclistes de principis del segle XX, ni tampoc amb el fabricant de carrets francès).

Sembla que Peliser Hispania va derivar cap a, o compartir origen amb la marca MASSI (amb 2 esses, no confondre amb la mítica firma italiana MASI).
Tant Massi com Peliser sembla ser que d'alguna manera sorgiren de la Casa Masferrer (CM), de Granollers, que al seu moment sembla que també havia engegat el tema Looping...

Com que tot això és un xic confós i encara està per aclarir, aquí ho deixo, una mica desendressat. Possiblement m'equivoco en coses sobre aquestes relacions històric-mercantils, però potser hi ha qui ho llegeix i coneix bé el tema i vol ajudar a aclarir-ho. Qualsevol informació serà benvinguda, gràcies.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada