31 de gener 2012

LOOK KG 96 "prova BICISPORT 1989"

La BICISPORT va ser una magnífica revista que va sortir al 1989 i  una referència al llarg dels anys 90. La "Ciclismo a Fondo", o el "Meta2000" eren publicacions gairebé 100% enfocades al ciclisme i competició, però la "Bicisport" era molt variada: bicicletes de carretera i muntanya, components, mecànica, competició, cicloturisme...

En el nº2, de juny de 1989, hi sortia aquest reportatge de la LOOK KG 96 TEAM REPLICA.
Era la bici dels meus somnis, vaig alucinar des del dia que vaig comprar aquesta revista al quiosk i mai he deixat d'estar-ne enamorat !!
En aquella època era impossible d'aconseguir per preu, el quadre i forquilla nus ja costaven l'equivalent a 1500€ (250000 pessetes!!!).
Actualment també és dificilíssim d'aconseguir ja que és molt valorada per col·leccionistes i nostàlgics, i qui en té una no se'n vol desfer, lògicament.
He de confessar que aquest passat estiu vaig aconseguir-ne una de la meva talla, bueno, el quadre i forquilla, i bé de preu! Algun dia quan la tingui 100%OK la pujaré al blog. Encara li falta.  

Team Replica... aquest cognom tan sugerent li ve perquè era la bici de l'equip ONCE i el TOSHIBA.
No m'he pogut estar d'escanejar aquestes pàgines i fer-la sortir per les finestretes internàutiques. Aquest gener el blog ha estat feliçment saturat de Bici Cross i una mica de màquina asfàltica pura sang  venia de gust. Encara que sigui en 2D !
;-)




30 de gener 2012

BICI TRIAL - origens

El "BICI CROSS MAGAZINE" va ser una petita revista que van editar "Els Amics del Bici Cross", de Palau de Plegamans.
Només tinc coneixement del primer nº (gener de 1983), i desconec si hi va haver continuació o no. Anteriorment, al novembre de 1982, sortia el "BICI CROSS NEWS", suposo com a prova pilot del projecte de la revista. Són aquestes revistes de la foto, de tamany 16 x 21 cms i d'unes 40 pàgines.

Dins del Magazine he trobat aquest breu reportatge referent als inicis del Bici Trial. Es perceb clarament com l'acció de Montesa imposant el mot Trialsin, al seu dia no va ser acceptada de bon grat per tothom.
Les coses van anar com van anar, no sabem si  el bicitrial s'hauria escampat per tot el món amb la velocitat en què ho va fer, sense la implicació directa de Montesa i el seu interés comercial.
No obstant això, és positiu entendre les coses observant punts de vista diversos i entendre que cap marca ni persona pot afirmar que va inventar el bici-trial.
Tal com ve a dir el reportatge, els qui van inventar aquest esport van ser una bona colla de nanos anònims que imitaven els seus ídols motoritzats, a manera de joc i diversió. Després, només després, s'hi van engrescar pares,  preparadors de bicicletes, fabricants, federacions i reglaments.
Ara, passats més de 30 anys, és bo entendre que uns sense els altres no haurien arribat enlloc. Nens sense organitzadors ni federacions, no haurien tingut campionats, ni aquests haurien tingut el mateix èxit sense patrocinadors. Ni els fabricants haurien reixit sense idees fresques i noves, sorgides del joc infantil espontani. Tampoc la pràctica esportiva sense reglamentació i normativa no hauria arribat a esdevenir "competició"... i moltes coses més.
Cada cosa va afegir el seu granet de sorra i el bici trial va créixer, va canviar de noms, les bicicletes van evolucionar, les tècniques i dificultat dels obstacles van augmentar d'una manera impensable.
Tot això té molt mèrit.
Felicitats a tots els que ho van fer possible, a cada granet de sorra.
Sobretot però, a tots els "xavals" anònims dels 70's.


Noticia: s'estrena una nova pàgina dins de bicinova2: bicinovaTrial
Es tracta d'una mena d'index-eina. Només trial en bici. Espero que sigui útil i creixi en quantitat i qualitat d'informació. Qualsevol aportació, idees, links...és benvinguda.
S'hi accedeix també per  les pestanyes de sota la capçalera del blog.

28 de gener 2012

- BH METEOR "1ª sèrie"



Aquesta bicicleta d'avui al blog és una joia: una BH METEOR de les primeres fornades.
 Em penso que la METEOR va ser la primera bici de cross fabricada a Espanya amb un quadre de l'estil BMX americà. Dels anys 70 en són la GAC MOTORETTA, la RABASA DERBI SUPER CROSS, que després es transformaria en la PANTHER CROSS, potser TORROT ja tenia en marxa  la seva CROSS... tot això no està massa clar, però en quan a Bici Cross "competitiu", a "BMX race", diria que va ser la pionera, almenys com a bici fabricada en sèrie.

En les revistes "La Bici" de 1981 i 1982, i també en la revista "Bici Cross Magazine", hi ha moltes METEOR en les fotos de les curses. BH ja va ser la primera gran marca en importar aquesta nova fòrmula "Bici-Cross", que és com va ser coneguda per aquí la onada BMX dels 80s.

Està per determinar quan va entrar al mercat aquesta bici. Sembla que la BH METEOR i la BH BICICROSS eren contemporànies,  els components són iguals entre elles, i fins i tot el disseny de les calques i colors fan deduir que es fabricaven al mateix temps.
Observant l'estil de bicis de les marques competidores potser primer va sortir la BICICROSS i al cap de poc la METEOR, potser entre 1978 i 1980 es podrien situar aquests fets, però per confirmar-ho caldrien proves, catàlegs, registres de vendes de botigues antigues, alguna cosa que ho aclarís amb més precisió.  La recerca segueix.



La bici la vaig comprar a un noi d'Olot que restaura motos i que va posar anuncis a internet. Jo ja portava molts mesos observant que de Meteors, no n'hi solen haver, als anuncis. No vaig discutir ni una de les vint mil peles que en demanava.
La botiga Ciclos FRANCES d'Olot no existeix, és una de tantes botigues històriques que van tancar fa uns anys i precisament ara que ja no hi són es troben tant a faltar. Passa massa sovint, això.
 
Aquesta METEOR  està gairebé de sèrie. La característica diferenciadora del quadre és la seva "graella" soldada darrera el tub de direcció, i també les punteres de la roda posterior en forma d'orelles que sobresurten, soldades a la curva dels tirants. Fa pocs dies sortia al blog la METEOR "bmx mix", si les comparem  es pot veure com en aquestes primeres sèries el quadre estava sodat utilitzant racors en la unió dels tubs del triangle principal.
La forquilla és idèntica en ambdues i disseny particular dels Beistegui Hermanos, que quan podien utilitzar les seves enormes premses i transformar l'acer com si fos xiclet, ho feien. Aquest disseny de forquilla va acompanyar a totes les BH California al llarg dels anys 80.

Per la restauració vaig aconseguir uns punys "retro", uns pedals Notario, aprofitar unes bieles alineades, i restaurar la resta, frens Olimpic Balon, manetes, rodes, llantes... bé, surt tot a les fotos. El seient portava un encoixinat en mal estat i l'he tret, amb la sorpresa de que és un Arius Sport! per ara el deixo així.
Els neumàtics he utilitzat uns Michelin BIB CROSS -2-, una mica menjats però encara perfectament funcionals. La bici d'origen sortia amb un Michelin a davant (com el de les Montesa T-15) i un Michelin BIB CROSS (la versió primera, amb menys tacs i més amples).



Pinyó de 18 i plat de 46 dents, cadena IRIS.






En aquestes imatges podem veure les unions per mitjà de "racors", i també la reixa-placa soldada, característica de les METEOR i també de la primera sèrie de la California  i la California Star (1982 i 1983)
Per últim afegir que també va existir la "METEOR PRO", encara que no n'he vista mai cap en directe.
Sense el Pro, però, també és, ho torno a dir, una joia.  Per cert, la meva balança diu 13,9 kg, i li falta el protector en el tub horitzontal.

29 de maig 2013: Avui ha marxat de casa, a formar part d'una col·lecció bicicross de l'època.
Moltes gràcies E !

27 de gener 2012

retalls BICI CROSS 1982 (part 1)

Reportatge del nº7 de "La Bici" (març 1982), una curiosa visita de Luis Rosell a New York, comentant una cursa i una enigmàtica bici que només un expert sabria dir quina és, en tot cas no crec que el quadre i forquilla fossin d'alumini com diu, per la dimensió dels tubs sembla acer, i  les "llantes de plàstic amb radis d'alumini" potser tampoc són ben bé d'aquests materials...(o potser ja hi havia les llantes ACS, crec que si que eren de material plastic)
En tot cas un document molt interessant que demostra que al 1982 a USA el BMX estava plenament desenvolupat, mentre que aquí tot estava començant.


I segurament el què va començar a ser una realitat són els circuits especials per bici cross, del nº8 de "La Bici" (abril 1982), aquest petit croquis-mapa-xuleta.
Qui sap què hi ha ara en aquests espais!!

Estiu del 82, "La Bici" segueix regalant caramels, amb fotos tant sugerents com la d'aquesta portada, el Bici Cross va arrelar fàcil entre els joves. El què us deia, la BH Meteor apareix arreu, ara bé, al 1982 a les graelles també hi havia Fidans, Montesas, Loopings, Rabasas, GAC, Peugeots...
 Del mateix nº, aquesta pregunta old school:


Més coses sobre el 1982, a més a més de la visita de l'ET, es va celebrar el primer campionat del món de BMX a Daytona.


Aquí la contraportada de la revista: amb la California Star,  l'estrella de BH.
Abans de la California X2, X3...de 1984, les primeres Californies de 1982 portaven el mateix quadre de la Meteor, desconec si l'Star utilitzava alguna tuberia especial, sembla que les diferències estaven en l'alumini dels components, frens, bieles, carrets...

I per últim afegir que per aquí,  el 8 de novembre de 1981, es va celebrar el "Bici Cross de Presentación", al circuit de Can Cortés, a Palau de Plegamans, la primera competició oficial en territori ibèric, patrocinada per BH i organitzada pels "Amics del Bici Cross".
Qui pogués tornar a aquella època!!
Properament pujaré més coses "bici-crosseres"
;-)


Nota tècnica sobre les imatges del blog: per visualitzar les imatges a gran tamany i així poder llegir la lletra petita i veure millor les fotos petites, cal obrir cada imatge en una pestanya nova: per això cal "clikar" damunt la foto amb el botó dret del ratolí, i després clikar "obre l'enllaç en una pestanya nova", així podrem fer zoom o copiar les imatges en tot el seu format i màxima resolució.
Una altra manera és clicar amb el botó esquerre del mouse a damunt la foto. S'obrirà la tira fotogràfica, i una vegada allà obrir la foto que ens interessi amb el botó dret del mouse, per tot seguit clikar a "visualitza la imatge".
Amb una mica de pràctica això és bufar i fer ampolles.

26 de gener 2012

*** Atenció ! extractor bieles BH

El post del "taller de restauració" d'avui és més aviat una mena de "fe d'errates".
Seré breu, entre METEOR i METEOR, i un parell de Californies, he hagut d'utilitzar plenament l'extractor de bieles especial per aquestes BH dels anys 70's i 80's.
Si bé totes les vegades les bieles van sortir, en molts casos es varen produir desajustos en l'alineació,  les bieles quedaven lleugerament curvades (veure foto), fruit de la forta tensió que patien amb l'extractor. El resultat és negatiu ja que la biela és de difícil redreçament .

Degut això he observat el funcionament de l'extractor AGPA i crec que he descobert el problema, i una possible solució.
Cal saber que les bieles BH tenen diferents gruixos, les més antigues (la Meteor 1ª sèrie les portava) eren d' 11,5 mm, mentre que les BH dels anys 80 fan uns 13,5 mm de gruix.
El forat de l'extractor fa 16,5 mm, de manera que la biela té espai de sobres, i crec que aquest és el problema.


Quan hem colocat l'extractor en posició i observem que el punxó queda també ben centrat i alineat amb l'eix del pedalier, cal col·locar una placa metàl·lica de  perfil 20 x 3 mm (bieles modernes) o bé 20 x 4 mm (bieles antigues), i que sigui prou llarga per fer-la entrar paralela a la biela, de manera que el "cargol petit" apreti contra aquesta peça auxiliar (veure fotos, jo he utilitzat una clau que fa les mides bones)
Utilitzant una peça així, l'extractor queda ben perpendicular a la biela i aquesta no té espai sobrant. D'aquesta manera l'extracció hauria de resultar més fàcil ja que molta tensió no l'absorbeix la pròpia biela, com abans, quan tenia espai per doblegar-se dins l'extractor.
I el més important, poder tornar a utilitzar les bieles extretes!


També constato que per la meva zona ja no es troben bieles de recambi, així que caldrà buscar una manera d'adreçar les bieles torçades!

Sap greu si aquest post arriba tard per algú, però espero que les noves extraccions en surtin beneficiades. De totes maneres, a hores d'ara ja no és cap novetat: separar bieles BH estampides de fàbrica és de les operacions de més mal passar dins el món de la restauració de bicis velles!


!!!!!  NEWS  !!!!!
30 de gener 2012
Avui he provat a consciència aquest nou sistema amb la BH 75-500 que a l'estiu em va regalar en Jordi de Reciclone i encara no havia començat a restaurar.

Les bieles han sortit perfectament i amb poc esforç, la pràctica ha confirmat la teoria !!! és la primera vegada que ni jo ni la bici patim en aquesta operació que fins avui era terrorífica.
      :-)

Aquesta vegada ho he realitzat amb la bici encara bastant muntada, amb les rodes posades.

1-treure els pedals,  la cadena i el seu protector.

2-treure els 2 cargols de l'eix (clau de 14)

3-Aquest pas no és imprescindible però si aconsellable: spraiar amb oli tipus "6 en 1" en les juntes entre l'eix i les bieles (es pot ajaure la bici i deixar actuar uns segons, que l'oli penetri per tot arreu, a banda i banda)

4- colocar extractor, amb el cargol petit ben enretirat (així la peça suplementària entrarà sense cap obstacle). Visualment comprovar que el punxó entra ben centrat en el forat de l'eix de pedalier. Cargolar una mica amb la mà el cargol gros de l'extractor, que quedi bastant a punt per després.

5- Ara coloquem la peça suplementaria (passamà de 3 x 20 x 100mm, en la foto es veu la clau utilitzada i que fa la mateixa funció). Tot seguit apretem el cargol petit, bé i fort, (sense passar-se, només cal que el conjunt quedi ferm i no es mogui).

6- Ara ja podem fer l'extracció propiament dita: anem cargolant el cargol gros, avui he fet servir una clau anglesa enorme però no és necessari tant volum d'eina!
Un parell de voltes i de seguida he escoltat el "crug" màgic que diu que la cosa s'ha desincrustat.
Per fer palanca contra la clau (ja que les bieles giren lliures) podem aguantar la mateixa biela o bé l'altra. Una manera pràctica és agafar la biela contraria (com en la foto). Per això, quan la primera biela s'ha desincrustat, és bo anar per alliberar l'altra, així encara podem utilitzar la primera per mantenir el pedalier quiet.
Una vegada escoltat el "crug"  ja acaben de sortir sense esforç.


El moment de l'extracció.

Aquí es veu la biela esquerra acabada de sortir. 
De color verd la peça suplementària, com hauria de ser i anar col·locada. 


Les bieles extretes en perfecte estat d'alineació !!!
:-)

24 de gener 2012

- BH METEOR "bmx mix"


Per fi torno a tenir la conexió a internet OK
:-)   :-)    :-)   !!

Per celebrar-ho enfilo les fotos de la BH METEOR ja enllestida. La bicicleta original és la mateixa que la BH Citycross Rat que havia muntat fa gairebé 2 anys. Ara l'he pintada i he volgut tunejar-la una mica ja que no tenia totes les peces originals. A més tinc una altra Meteor que sí quedarà el més fidelment possible, tal com era sortida de fàbrica.  Per tot això aquesta especificació de "bmx mix".

La BH Meteor va ser la bicicleta pionera a Espanya en quan a bicicletes de cross, que en els 80's s'anomenarien BMX, però que fins aleshores foren conegudes per bici-cross. Després de la GAC Motoretta (la 1) que ja permetia fer bastant "el cabra"  fora de l'asfalt, no sé quina bicicleta va arribar a continuació, tampoc per ara conec l'any en que la Meteor va sortir al mercat, però crec que segurament va ser la primera bici amb el quadre tipus "bmx pur", aquí a la península, on va "estampir-se": ja li ve el nom de meteorit, conglomerat de matèria desconeguda, arribat tot d'una, de galàxies llunyanes... jajaja...
L'any 1982 va aparèixer la BH California, que portava el mateix quadre, per aprofitar l'arribada del BMX i l'E.T. dels turons californians i donar més embranzida al bici-cross penínsular.

D'aquesta Meteor en són d'origen el quadre i forquilla, direcció, cassoletes de pedalier, potència, carrets de rodes, frens Olimpic Balon, abraçadera del seient i crec que poca cosa més.
El seient Guilla vermell, la tija Kalin , les llantes Ambrosio d'alumini, els neumàtics Michelin Cobra de 2.125, les manetes Ideal, el manillarg (més estret) d'una BH California, els pedals Notario... són tot un recull de material més "jove", molt habitual en les bicis de cross de principis i mitjans dels anys 80.
Les bieles són les mateixes de la ZEUS SRS (que es troba en procés de transformació): unes Solida de 170mm i un plat Stronglight de 46 dents, amb cadena Regina de 3/32 i  pinyó també  per cadena estreta i de 16 dents ( una desmultiplicació una mica llarga per competir en bmx, ja que habitualment aquestes bicis de sèrie portaven un 46 x 18, però en canvi possibilita "velocitats de creuer" més altes en terrenys ràpids i baixades).

Una història a part en aquesta bici són les calques. És la primera vegada que m'he entossudit en crear-les jo mateix i ha estat prou llarg i difícil. Primer les vaig calcar amb llapis en paper vegetal, després vaig treure la pols a una espècie de programa tipus Autocad i artesanalment vaig aconseguir delinear-les. Després vaig escanejar-les i pintar-les de vermell amb un programa de remenar píxels. Finalment amb polyester blanc adhesiu  les vaig imprimir, i encara després les vaig cobrir amb una mena d' aironfix transparent, que no era el més adecuat ja que han quedat bombolles d'aire entremig, però la cosa ha sortit i això és l'important, malgrat que l'aspecte i resultat és molt millorable. Volia les lletres vermelles sense el color blanc però no era qüestió de retallar i enganxar infinitament, i ho he deixat així, per ara. Aquesta bici es quedarà per casa, i probablement tindrà futures modificacions.
Puc assegurar que és una bicicleta molt poc comuna i rarament en surten en venda, en dos anys n'he vistes menys de 3 en anuncis a internet!

Seguirem parlant de la BH Meteor,  la bici que omplia les graelles dels circuits en els primers anys de l'Spanish Bici-Cross .