02 de novembre 2011

*** Extractor AGPA de bieles BH

Les bieles de les BH 75, BH Bicicross, BH California... resulten complicades de treure. Una vegada s'ha retirat el cargol central, es descobreix que no hi ha cap rosca per fer servir un extractor normal.

Una solució d'emergència era intentar treure les bieles picant per darrera, fent servir algun sistema "casolà" que funcionés. Calia apuntar bé i  picar molt fort. No sempre resultava, i a més, les bieles i l'eix podien quedar tocats, desalineats.
Aquí hi ha un post al foro bicischopper de fa temps, sobre aquest mític problema de les bieles BH: http://www.bicischopper.com/foro/index.php?topic=3052.0

 La opció que he fet servir tot aquest temps ha estat no desmuntar-les més, simplement ajustar el joc de l'eix i netejar-ho tot bé.

Per sort a AGPA encara fabriquen (*) tenen en stock l'extractor especial per aquest tipus de bieles. Fa unes setmanes me'n vaig quedar un i avui l'he posat a prova.

(*) L'extractor no és pas barat, costa uns 36 euros +IVA i encara uns 10 Euros més per despeses d'enviament. Ara mateix en tenen uns pocs en stock i segons el ritme de venda decidiran si fabricar-ne més.
Simplement aclarir que el preu de venta és elevat perquè el cost de fabricació també ho és. Dit això també afegir que la feina que soluciona aquest extractor no té preu, i menys en l'actualitat, quan salvar unes bieles antigues és més important que mai.
Si en voleu comprar algun podeu contactar amb AGPA ( Telèfon: (+34) 93 710 38 90  e-mail: agpa@agpa.es )  o també amb Reciclone.

Aquest és l'extractor:

Aquests són els dos quadres amb les bieles instalades "de fàbrica", d'una California XL2 de mitjans dels 80s i d'una BH 75 500 dels 70s (el suport de la clau BH és de forats rodons):

 Per començar fem fora el cargol que fa de tap, amb una clau de 14. Una vegada l'eix queda a la vista podem sprayar amb "6 en 1", que sempre ajuda per desencallar coses.

L'extractor es coloca com a la foto, fent entrar la biela lateralment. Aquí es veuen el cargol gran i la peça que fa de punxó, que empeny l'eix del pedalier (hi ha recambis d'aquesta peça)

Amb l'extractor en posició, apretem el més petit dels cargols (clau de 19) que té la funció de mantenir quiet l'extractor.


 L'extracció es realitza apretant el cargol gran (clau de 24), el cargol empeny el punxó i el punxó empeny  l'eix. Quan passa això, el cos de l'extractor (que està unit a la biela) fa força cap a l'exterior. Arriba un moment en que la biela i l'eix cedeixen i poden separar-se.

El mecanisme és senzill i està ben pensat, l'extractor està molt reforçat i ben dimensionat per els esforços que cal imprimir. Hi ha un moment que moure la clau i aguantar la biela es fa difícil, ja que es requereix aplicar molta força.  En això, un punxó uns 10 mm més curt ajudaria a l'hora d'apretar amb la clau, ja que el cap del cargol estaria més proper a la biela, dirigint millor la força. També hi hauria més fils de rosca treballant.

En cas de no tenir més força als braços, una solució és fer servir un cargol de banc per mantenir la biela quieta.
Seguim cargolant fins que en un moment donat sentim un "cruc" opac i notem com el cargol gira més fàcilment. És quan la biela s'ha "desclavat" de l'eix.

Cargolem una mica més i ja tenim la biela treta.

Només en la primera de les 4 bieles que he desmuntat ha fet falta sostenir la bici al cargol de banc. La manera normal és colocar la biela i la clau com en la foto i fer força una contra l'altre.

 Havent desmuntat les bieles ja queda el camí lliure a seguir amb la restauració. L'extractor ha aprovat l'examen amb bona nota, i el més important: s'ha resolt aquest pas complicat que presenten moltes BH clàssiques. 


26 de gener 2012
Després de diverses proves moltes bieles han quedat lleugerament curvades. Per evitar aquest problema, llegiu el post:  *** Atenció ! extractor bieles BH"

2 comentaris:

  1. Molt millor que fer-ho a cops!!!
    Em sembla que m'en demanaré una ;o)
    Salut!

    ResponElimina
  2. Sense cap mena de dubte, els cops ja són aigua passada, i per les BH retro i els qui les remenem, aquesta eina és com aigua beneida!
    Salut!

    ResponElimina