18 de juny 2012

- BH 75 "THREE SPEED HUB"


Les BH "verano azul" amb cambi de marxes no abunden. La possibilitat de cambiar la desmultiplicació per fer més còmodes els trajectes no és pas que no interessés als compradors de l'època (majoriàriament pares que entraven a les botigues a la recerca d'una bici per la seva filla gran, que poca cosa més podia fer que triar el color de la bici), ara bé, la diferència de preu d'una "single speed" amb una "3 speeds" segur que era notable i els pares en qüestió, tot pensant en la cartera arribaven a la conclusió de que "per lo què la farà servir..." i optaven per els models sense "complicacions".
 Això són pures hipòtesis especulatives davant el fet de que n'hi hagi tan poques, per alguna cosa deu ser, i no es pas perquè no sigui interessant poder cambiar de marxes, ni tampoc perquè no funcionin bé, al contrari, és sorprenent com aquests misteriosos carrets amb el cambi de marxes a l'interior funcionen malgrat els anys de vida i llargues dècades d'inactivitat.
Certament és una mica complicada la posada a punt del mecanisme, potser els mateixos mecànics de les botigues n'estaven aborrits i no en feien excessiva propaganda a favor, això també podria ser,  però una mica d'oli per forat engrassador, un ajustat correcte del cable i la funda, i la cosa va que xuta, invisiblement però la mar de bé.

 Aquesta BH és de la Sílvia i en Xavi, i necessitava una endressa general, un rentat de cara, ajustament dels rodaments, rodes, frens...bé, tot en general, però sobretot una posada en acció del cambi de marxes. Les calques dels tubs estaven hipercaducades i vam decidir posar-ne unes de noves, les platejades de Reciclone.  No vam cambiar la calca del frontal ni les de la  forquilla ja que estaven en prou bon estat. Més que res també perquè la pintura té bastants pelats, així com hi havia moltes comunitats d'òxid repartides per tota la geografia cromada i no cromada, que calia desactivar. No ha quedat una bici immaculada però ha quedat prou neta i brillant, i sobretot funciona el "triple" de bé que una "verano azul" normal, aquestes bicis de l'imaginari colectiu setentero i vuitantero que si estan ben ajustades són molt agradables i divertides de conduir i "motoritzar".






THREE SPEED HUB  ( Shimano 3.3.3 )
Hi ha diverses marques que fabricaven aquests tipus de carrets amb cambi intern (Sturmey Archer, Torpedo, Shimano...) aquest no indica Shimano però si el 3.3.3 que el denominava, sortit a escena al 1957.
Informació a Sheldonbrown.com: sheldonbrown.com/shimano333.html 

Ho veiem començant a la roda.
La roda es colla amb dues femelles normals. Per l'esquerra sobresurt l'espàrreg roscat i del seu interior una varilla lliure que va i bé, que té la funció de modificar l'engranatge segons cada marxa.

A l'espàrreg s'hi rosca una petita femella que serveix per fixar el "mini grup palanca" (no sé com es diu), que es veu a la foto següent, hi podem veure una N gravada que serveix per visualitzar que l'ajustament està bé una vegada tenim el cable i el mando "OK".
 Ara veurem el recorregut del cable.
El cable té el tope molt petit, i es fica dins del cilindre d'unió (que es posa i es treu roscant manualment en cas d'haver de treure la roda de la bici). També seveix per ajustar la tensió correcta del cable.

 Les BH aptes per aquests cambis de marxa tenen diversos topes sodats al quadre per tal d'acompanyar el recorregut i sostenir les fundes:
Des d'aquí, on també tenim un marge d'ajustament, ja surt la funda fins al puny del manillarg.
En el puny el cable arriba net i l'hem de fixar per mitjançant un petit estrangulador.
Tant la llargada del cable com de la funda s'ha d'estudiar bé; hi ha un marge d'1 o 2 cms que podem salvar amb els ajustadors anteriors. En cas d'equivocar la mida cal tornar a tallar el cable o la funda i afinar la cosa.

 En aquesta foto superior podem veure a l'esquerra, la bola metàlica. Dessota d'ella hi ha una molla que no es veu, a dins de la forma cilindrica que sobresurt. En el mando, a la dreta de la foto, podem veure els tres allotjaments on aquesta bola pot descansar i fixar la posició, segons quina de les tres marxes estiguem utilitzant (High, Normal, o Low).
L'estrangulador té el seu allotjament particular, i el cable també té el seu passadís propi. En tota la part interna és bo posar una mica de grassa per tal de suavitzar el funcionament.
 El puny es coloca lliscant fàcilment pel manillarg (que també és especial en aquestes BH, amb una reducció de diàmetre en els extrems, per tal de funcionar en l'standard internacional de 22mm de diàmetre) A la foto es perceb clarament aquesta embutició:


La tapa de les lletres es fixa amb els dos cargols superiors, una vegada està tot el puny entrat i la funda del cable surtt per baix sense molestar-se amb la maneta de fre.

 Per sota també hi ha un cargol, que apretem finalment per tal de bloquejar la posició del conjunt.

Finalment ajustem els cilindres diversos del recorregut per tal de que el cable no estigui fluix en la marxa llarga (en la lletra H). En la següent foto hi ha aquesta marxa H colocada.
A la vegada hem de verificar que quan tenim la N en el mando (la marxa del mig), també veiem la N del "mini grup palanca" ben centrada i visible en l'espai circular:
Si no és així hem de recolocar el  "mini grup palanca", acostant-lo o distanciant-lo de la bici. Per fer això abans hem de separar el cable i afluixar la petita femella per tal d'alliberar-lo i poder roscar o desenroscar 360º o 720º el "mini grup".

En marxa
Per cambiar de velocitat cal posar atenció en una cosa: no podem forçar la pedalada mentre fem girar el puny, és a dir, és necessari aturar la pressió sobre el pedal al moment de cambiar de marxa amb el puny, i tot seguit seguir endavant amb la marxa nova engranada. És com una mena d'embragatge, una retenció de la pedalada. Els sorolls són mínims, i la desmultiplicació que portem la notem amb el pedalar. Si fem girar el puny sense treure pressió a la cadena el mecanisme es tensiona i a vegades no cambia, a més que el mecanisme es força.
En els cambis clàssics de bicicleta de carretera antics, a fricció, també passa una cosa semblant, sobretot en pujades. Cal anticipar les pujades i preveure els cambis mentre les revolucions de les bieles són altes.
En pla i baixada això no passa ja que la fluidesa del mecanisme és millor i la inèrcia ens és favorable.

Després d'explicar tot aquest rotllo tècnic, afegir que amb uns quants minuts de pràctica n'hi ha prou per dominar la tècnica i disfrutar de tots els beneficis d'aquest 3.3.3.
El funcionament és suau i ràpid, i les tres velocitats ben diferenciades, molt útils per trobar el ritme més còmode de l'estiu blau.
Moltes gràcies Xavi, i que la disfrutis molt Silvia !




3 comentaris:

  1. L'estiu blau (o verd:) ja ha començat i per celebrar-ho ho vam fer una ruta d'uns 15 km amb amb la 3.3.3.

    La mecànica i el canvi va PERFECTE!!!. Molt bona feina!!!

    Certament és difícil ajustar aquest canvi i ara va de primera, va molt molt fina un cop has agafat el punt de com canviar de marxa.

    A l'hora d'escollir la BH normal o la 3.3.3. sempre hi haurà tres motius per agafar la del canvi al puny, la seva suavitat per enfilar lleus pujades fa que l'elecció sigui fàcil.

    Merci!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'alegro molt que l'estiu hagi començat amb bones sensacions.
      Moltes gràcies a tu per compartir les teves bicicletes amb tothom qui segueix bicinova, és un honor poder mostrar-les, el blog no seria el mateix sense elles.
      Salut i Música!

      Elimina
  2. Me ha encantado la explicación,¡enhorabuena!

    Tengo dos bicicletas de estas con el Shimano 333 y ningún mecánico se atrevía a desmontarlo por miedo a no saber cómo montar el cambio de nuevo. De hecho he conseguido por Internet un buje y el cableambos nuevos, por si fallaban y había que montar uno nuevo pero con lo que cuentas creo que se podrá intentar un ajuste, si hay problemas, sin necesidad de sustituirlo.

    No es un cambio maravilloso en precisión, ni funciona a la perfección, pero de una BH sin cambio a otra con cambio va toda la diferencia. Yo estoy encantado con ellas y las uso a menudo para desplazarme por Madrid.

    Gracias de nuevo por la lección técnica, un saludo cordial.
    Edgar Atkins.


    ResponElimina