19 d’abril 2013

Tècnica retro : ¡ Siéntate bien !

Sobre la bona posició del ciclista damunt la bici hi ha molta teoria escrita, molts estudis morfològics que van a missa. 
En això, La ciència s'ha instalat prop de l'altar gràcies als centres d'estudi i la moderna maquinària, ja digital, que aconsegueix trobar la posició idònea dels elements en l'espai: el seient, els pedals i el manillar. 
L'objectiu dels anàlisis és trobar el just equilibri entre vèncer la resistència de l'aire i permetre pedalar en les millors condicions, tant d'entrega de potència, com per evitar lesions, buscar "comoditat", etc. 
La gràcia i dificultat del repte és que cada persona té mides diferents.
Afinar la posició pot ser un procés molt gradual i pot durar uns quants anys, però el primer i més important és aproximar-s'hi, sense passar-se, per evitar lesions o males postures.

Pels que comencen de nou en la pràctica esportiva del ciclisme és molt recomanable visitar un d'aquests centres tècnics, on cadascú sortirà amb la seva bicicleta posada a mida amb rigor científic.
Els que ja han començat en ciclisme però encara no estan segurs de si estan ben colocats o no damunt la bici, doncs també és recomanable deixar-se assessorar  per especialistes, com ja ha fet la Jax (a la foto).

La Jax és una noia de Califòrnia que practica ciclisme de pinyó fixe i entrena fort,  des de fa dos o tres anys. Autodidacta. El seu procés amb la bicicleta és ben inspirador, perquè neix en el desconeixement previ d'aquest món, però amb les ganes d'aprendre i entrenar es supera pas a pas.
La seva història té ganxo perquè desperta un "jo també ho podria fer", però pocs ho fan.
I tot sigui dit, és prou guapa, que això també té ganxo.
A més estima molt la seva Torelli d'acer i s'entrena amb ganes. Ho va retratant al seu tumblr:  jaxmeowmeow.tumblr.com
(a saber que els tumblrs van de present a passat )
" finally got properly fitted onto my bike "

Mentrestant, i retornant al tema de la posició damunt la bicicleta, els que la utilitzeu sense intencions esportives, o els que no trobeu el moment de fer verificar la vostra posició per algun especialista, potser us interessarà rellegir el següent  retro-reportatge sobre el tema, breu i pràctic, old school.
Bo per no anar totalment perduts, i encara vàlid actualment (si bé els rastrals ja no abunden, i gairebé totes les bicis modernes de carbono tenen sloping).

Molts vam començar bastant autodidactes i la revista Bicisport feia una mica la funció que fa avui internet: possibilitar coneixement.

Revista Bicisport, nº10 (febrer de 1990)

4 comentaris:

  1. ¡Feliz día mundial de la bicicleta! (Aquí todavía es vespre del 19)

    ResponElimina
  2. Gracias una vez más por compartir estos artículos con nosotros, son realmente interesantes.

    ¡Saludos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Victor.
      Los dias mundiales estos siempre me entero cuando ya han pasado! ¿existe algún calendario para ver los dias mundiales con antelación?
      ¡saludos!

      Elimina
    2. Pues debe haberlo, supongo, aunque yo me entero por el dibujo de la página principal de Google o por otros medios como Facebook, familia, amigos, conocidos, etc.

      Elimina