19 d’octubre 2014

- Trek 830 Antelope


Una nova MTB al blog, de l'any '92, refeta i a punt per tornar-hi. Una petita TREK Antelope 830.

Per la seva edat és tota una clàssica entre les bicicletes de muntanya. Mid-Low cost però clàssica, i tot i ser de gama mitja -valia 69.900pts a l'època (420€), es pot dir que gairebé tot era de bona qualitat. Tot resistent, reforçat i fiable, i encara avui, com el primer dia.

En aquells 1992-1994, en ple boom de la btt a casa nostra, quan ja totes les marques americanes havien colonitzat les botigues d'aquí, aquesta 830 és un bon exemple del terme mig d'allò que més sortia comercialment. Una bicicleta bàsica per iniciar-se, de preu assequible, però amb la garantia d'un gran fabricant americà i components firmats per el gegant japonès Shimano, entossudit sempre amb el bon funcionament, tan si es tractava d'un grup econòmic com el 300LX com si  es tractava del sibarita XTR... Més que no pas el funcionament en sí, les majors diferències entre els diversos grups eren de pes, a conseqüència dels materials constructius usats, disseny, tractament i acabats.

Per molta gent, aquells primers '90s van ser els anys de la seva primera mountain bike; però també d'una "bicicleta nova" després d'anys de no pedalar, i encara que als supermercats se'n trobaven per 20.000 pts o menys, a qualsevol botiga de bicis mínimament professional, el venedor aconsellava i amb raó, gastar-se entre 50.000 i 80.000 pts, la zona econòmica de les bicis bàsiques i resistents.






En aquell periode "pre-forquilles de suspensió", cada fabricant batejava les seves forquilles rígides. Simbòlicament era com un "passed control", una firma per donar fe de que aquella forquilla ho aguantava tot i que no havies de patir per res. Aquesta part de les bicicletes de muntanya segurament havia estat la més fràgil durant la dècada dels 80s, i la continua millora d'aquest element va fer que cada fabricant n'estigués orgullós quan, finalment, allò esdevenia una forquilla indestructible, i amb orgull les batejaven: Cruiser Control II en les Trek.




Eren també els primers temps dels "cablejats per dalt" i els desviadors de "tir superior".
La firma Matrix era una sub-marca de Trek encarregada de tijes, potencies, llantes, neumàtics. Tot i que aquesta 830 equipa unes llantes Araya VP-20. Els neumàtix si que són els Matrix originals, amb dibuix encara "mossegaire".






Degut al bon estat de la bici, la restauració va ser simple: netejar tot, reajustar tot, substituir cadena, cables, punys... i pedals.
Hi havien pocs danys: només una operació quirúrgica a cor obert del Rapid Fire de la mà dreta, que no "clikava", i una realineació d'un cantilever que mirava a Sibèria. Petites averies però suficients per deixar K.O. qualsevol bici. Possiblement aquesta s'havia deixat oblidada en un racó de garaig per aquests motius.
Buscant per internet he trobat una altra 830 però en la talla més gran de totes, la 22" (aquesta d'avui és la de 14,5", la més petita). Per cert, el propietari també li va substituir els pedals, per dolents i fets caldo, uns entranyables  HTI-P15 de plàstic.

Aquí el reportatge (amb una foto d'aquells pedals!): TREK Antelope 830 (size 22)

I per navegar i disfrutar més, un website molt molt molt interessant: Vintage Trek Bikes

És fantàstic quan una marca pot mostrar tanta informació del seu passat i la seva història, catàlegs, especificacions tècniques... són coses que honoren i afegeixen valor al recorregut d'un fabricant, a tot el camí fet però també a cada pas, a cada col·lecció, a cada bici del seu passat.




Aquesta Antelope 830 té el seu petit espai dins aquest catàleg de 1992.

I ara també aquí a bicinova2...  22 anys després!  Com passa el temps!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada