25 d’octubre 2011

accessoris i eines AGPA

 A finals d'estiu, la recerca de recambis de bicicleta i algunes eines, em va conduir a contactar amb la casa AGPA.
No sabia si encara tindrien l'extractor especial de les bieles BH, o l'extractor de pinyons Maillard que figuren al seu catàleg, ni tampoc sabia si encara feien els calapeus metàl·lics, o les corretges  de cuir que en tantes bicicletes velles havia vist...

La casualitat va fer que en aquestes mateixes dates, també en Jordi de Reciclone estigués en contacte amb la casa AGPA, i bé, després d'estar parlant tots plegats de bicicletes, recambis clàssics i eines útils, vam pensar que seria interessant parlar d'aquesta empresa de Sabadell que ha resistit fins als nostres dies.


Molts hem vist com la modernització de les botigues fa temps que va apartar els antics recambis, i quan hem intentat trobar una peça vella, o una eina... rebiem una resposta del l'estil "ui això que demanes és molt vell, no tenim pas res", o..."ho vam llençar tot", o directament un "però tu en quin any vius?"


internet, ebay, botigues on line... per ara semblen ser l'únic lloc on trobar peces vintage.
Avui en dia la restauració de bicicletes clàssiques ha impulsat la recerca de totes aquests elements, recambis i eines, extractors de pinyons, de bieles, claus per els carrets de les rodes, dels pedals, pastilles de frens antigues... 


Per això és un moment adient per fer saber que moltes d'aquestes  "antiguitats" encara es poden trobar, noves, i fabricades aquí a casa nostra! Però el més important és que les persones que fabricaven aquestes peces encara estan al peu del canó afrontant el dia a dia, i tenen els coneixements i la maquinària per seguir creant.


La restauració de les bicicletes clàssiques, la onada fixie amb el retorn dels calapeus i les corretges, el constant augment de l'ús de la bicicleta... són signes evidents d'un interés revifat per tots aquests elements "retro". Industrias AGPA S.A. va ser fundada a Sabadell l’any 1947 per Pascual Agulló, qui va començar repararant bicicletes i mordaces de fre de motos; per després aventurar-se en  fabricació d'accessoris de bicicleta, motocicleta, automòbil i també components per a maquinària industrial tèxtil.

Ind.AGPA S.A. va seguir creixent amb la incorporació d'en  Francesc i la Rosa Maria (fills del fundador), i també d'en Carles, el nebot. 
Amb el trasllat a les actuals instal·lacions del carrer Cabanyes, es va iniciar un període d’expansió important, tant al mercat nacional com Europeu, també al nord i centre d’Africa, així com a Amèrica del nord.


Aquí us mostro algunes de les coses que vaig quedar-me per a les restauracions a Bicinova, jo no les venc directament ja les tinc per refer les bicicletes que esperen.


Hi ha les corretges de cuir (toe straps) Les millors son les de cuir,blanc o negre, amb AGPA marcat en daurat. De vermelles no en queden. També n'hi han de més senzilles de cuir color gris sense marcar, o unes de nylon trenat multicolor molt xules.  


Per tancar les corretges hi han els taps plàstics, també en vermell, blanc o negre. S'instalen a la punta de la corretja, i es fixen amb un petit cargol.
També tenen clips calapeus (toe clips), els clàssics metàl·lics.
Ni ha amb forats en linea (per pedals tipus maillard CXC)
També n'hi ha per pedals normals. De mida gran no en queden, potser aviat en tornaran a fabricar, per ara es poden trobar els "junior", més curts, per peus més petits, sobresurten uns 50 mm. 

Aquests de la foto damunt la fusta són els grans, que porta la Jupiter King, que sobresurten 60 mm.

També tenen un model de plàstic molt robust, en negre. El pes i l'aspecte modern en són les seves virtuts. Sobresurten uns 60 mm.

Hi ha taps per manillarg de carretera, de plàstic "efecte cromat"

 I aquests són els fantàstics guia-cables per subjectar la funda del fre al llarg del tub horitzontal. 

Encara us mostro una foto d'un extractor de bieles Stronglight, molt difícils d'aconseguir ja que la rosca és especial, també en tenen per bieles Solida de rosca especial també, i els normals de 22mm per Campagnolo, Shimano...
Un altre dia parlaré d'aquests extractors i altres eines, extractors de pinyons, així com de l'extractor capaç de treure les bieles BH.
A més d'aquestes coses, tenen pastilles de frens de tot tipus, rodetes per bicicletes infantils, molts tipus d'extractors, caballets, porta-manxes, clips per els pantalons, claus per radis, palanques desmonta-cobertes, etc.  
 A la seva web, podeu anar a "dercarga" i fer click en el "catalogo accesorios", de 18,2 mb, on hi ha l'apartat de bicicleta i es poden visualitzar tots els seus productes.La descarrega triga una estona.

Si voleu comprar alguna d'aquestes peces les podeu trobar a Reciclone, o per consultes concretes, o si sou un comerç, una botiga, taller, etc. i us interessen quantitats més grans podeu contactar directament amb AGPA.


"En l’actualitat Ind.AGPA S.A. som una empresa que es distingeix per la seva qualitat en el mercat de components de frenada i embragatge, disposant tanmateix  un important stock d’ accessoris i utillatges de bicicleta clàssica.
Avui Industrias Ind.AGPA S.A, sota la direcció del nets del fundador, volem col.laborar amb el desenvolupament del mercat de la bicicleta clàssica i ens posem a disposició per donar suport en projectes al voltant d’aquest sector."

INDUSTRIAS AGPA, SA
C/ Cabanyes 43-45
08203 Sabadell (Barcelona)
Telèfon: +34 93 710 38 90 
e-mail: agpa@agpa.es

Cap comentari:

Publica un comentari